Erkölcs és Törvény

 2010.10.30. 11:44

Sírba kergetnek ezzel a manapság oly sokat hallatott dologgal - amely, mint hamarosan kiderül, tulajdonképpen egy képzavar - hogy törvénybe foglalják az erkölcsöt. Hogyaszongya: alkotmány- vagy törvényellenes a jó erkölcsbe ütköző szerződés vagy végkielégítés. Szeretném már az elején hangsúlyozni, hogy nem a jó és rossz fogalmáról szeretnék vitát nyitni, vagy hogy jár-e, járhat-e valakinek százmilliós végkielégítés.

Megközelítésem merőben filozófiai jellegű, és pusztán arra kívánok rámutatni, hogy a törvény nem lehet erkölcsös és az erkölcs nem lehet törvényes. Mit is takar ugyanis e két fogalom?

Erkölcs néven ismerjük egy adott közösség - társadalom - íratlan, nem kikényszeríthető, ám mindenki által ismert normáinak összességét.

Törvény néven ismerjük egy adott közigazgatási egység - önkormányzat, állam - írott, szankcionálható normáinak összességét.

Ebből a két egyszerű definicióból kiderül, hogy az a tett büntethető törvény által, amelyet előzetesen egy törvényben kodifikáltak, mint bűncselekményt, szabálysértést, stb. Ami jó erkölcsbe ütköző, az maximum a társadalom megvetését vonhatja maga után, mint következmény. Hiszen az erkölcs egy íratlan - ilyeténképpen nem egzakt, megfogható, bizonyítható - dolog, amely ráadásul világunk tágulásával, a globalizációval egyidejüleg egyre sokrétűbb, egyre kisebb közösségekre vonatkozik homogén módon. Ergo: nem hivatkozható írott szabályban hivatkozási pontként.

Ugyanezért nem tűnik ma jó ötletnek a Magyar köztársaság alkotmányába behivatkozni a kereszténységet, hisz az ma nem egy állandó értékrend, de ha egyes alapvető téziseiben az is, akkor sem valóságos. Hiszen Jézus valószínűleg sírva fakadna, ha látná, hogy templomaiban egy szobrot imádnak és apostolai palotákban élnek aranyba és bársonyba öltözve. Nem beszélve az esendő ember kereszténységéről, aki vasárnap templomba megy, majd családtagjait elhanyagolja, szomszédait elkerüli, a másik párt szavazóit lehazaárulózza vagy lefasisztázza, ügyfeleit vagy vásárlóit becsapja, miközben saját lelke templomát rendszeresen meggyalázza alkohollal, cigarettával, tudatmódosító szerekkel.

Végezetül a törvény geneológiájáról:
Adott közigazgatási egység polgárai úgy döntenek, hogy egy ekölcsi norma megsértése olyan súlyos következményekkel jár adott közösségre, hogy azt már szankcionálhatóvá kell tenni. Összegyűlnek tehát, megvitatják, döntésre jutnak, ezt rögzítik (leírják), majd tájékoztatják róla az érintett közigazgatási egység polgárait. És ekkor megszületik a törvény.

Címkék: törvény erkölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://etikus.blog.hu/api/trackback/id/tr826655009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása