Bejárta a világot a hír, hogy félpucér képeket készített egy lesifotós a Brit trón várományosának feleségéről, a jövendő királynéról. Az is hírré lett rögtön, hogy egyes lapok megtagadták a közlést, míg mások kapva-kaptak a lehetőségen. És a vita kirobbant: szabad-e, lehet-e közölni valakiről félmeztelen képeket egy újságban, annak tudta/akarata ellenére?

Kate+Middleton+Prince+Harry.jpg

Már maga a kérdés megválaszolja egy normális világban önmagát, hiszen itt az „akarata ellenére” és a „tudta nélkül” szavakon van a hangsúly. Jöhet is első ellenérv, hogy de Katalin hercegné azzal, hogy beházasodott a királyi családba, tudta mit vállal, közszereplő, és ilyen minőségében lehozható róla bármilyen fotó.

No kérem, a rend kedvéért. Közszereplő, amikor szerepel a köz előtt. Amúgy ember, szuverén lény, és megilletik mindazon emberi jogok, amelyek minden egyes másik embert. Lásd emberi méltóság.

Így aztán, ha egy meghallgatás vagy egy lovaggá ütés, esetleg egy óvodalátogatás alatt, netán a parlamentben ásítozik és vakargatja a fenekét, hát, akkor közszereplő. És igen, amelyik fotós ezt a pillanatot elkapja, megérdemli. Hiszen ez valóban egy közszereplő felelőssége, hogy ilyenkor mit tesz, mit mond, mit csinál. (jelzem, a sajtó udvariassága lehet a még éppen csak szerepébe betanuló friss közszereplő iránti türelem)

Amikor ellenben nyaral, otthon van, családja vagy barátai körében, akkor ilyen teher nem lehet a vállán senkinek. Igaz, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy ő egy személyben egy egész népet képvisel, mégis, emberi mivoltától nem foszthatjuk meg, még akkor sem, ha személye egyúttal egyben egy intézmény is.

No és teljesen más oldalról közelítve, vajon hova jutunk?

Ugyanebben az időben képek jelentek meg a Brit trónörökös öccséről, Harry hercegről is, aki vetkőzős billiárdozott a barátaival. Érdekes megfigyelni, hogy a herceg fenekét kitakarták az újságok. Namármost, ha azt mondjuk, hogy egyes intim testrészek napilapokban való közlése tabu, akkor más hasonló intim testrészeké miért nem az? Mert a szerkesztők úgy vélik, hogy többen kíváncsiak Katalin melleire, mint Harry fenekére? Nem értem.

Pucér testünk képmásának nagy nyilvánosság előtt való, engedély nélküli terjesztése akkor is minimum etikátlan, ha történetesen nem mi vagyunk a trónörökösök. Ha pedig mi vagyunk – persze vigyázhatnánk jobban is – de naponta egyszer-kétszer így is, úgy is meztelenre kell vetkőznünk. Az objektívek és digitális képrögzítő eszközök pedig ma már nem ismernek határokat sem távolságban, sem miniatürizálásban.

Habár a széles tömegek mindig nagy pénzeket adtak azon lapszámokért, amelyekben híres nőkről meztelen képeket láthattak, sosem volt mindegy, hogy miként lettek lemeztelenítve a szóban forgó emberek. Önszántukból döntöttek így, vagy kihasználták őket, esetleg tudtukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. Úgy gondolom, a kulcsszavak le lettek írva a cikk elején. „Akarata ellenére” és a „tudta nélkül”.

A sajtót lehet sok szempontból elemezni, gazdasági, olvasottsági, esztétikai, szakmai, stb. De ha etikai szempontból nézzük ezt a helyzetet, a válasz egyértelmű.

Címkék: etika sajtóetika

A bejegyzés trackback címe:

https://etikus.blog.hu/api/trackback/id/tr586647873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása