Az erkölcstelen testfedés

 2016.08.25. 22:38

4252.jpgNégy fegyveres férfi, az állam nevében vetkőzésre kényszerít egy nőt a tengerparton, mert erkölcstelen és
törvénytelen, hogy túl sokat fed öltözete a testéből. Ez 2016, a kereszténységét féltő Franciaország, a szekularizmus és az egyenlőség hazája...

Címkék: vallás iszlám törvény erkölcs terrorizmus burkini burka

Kell-e hittanóra?

 2016.05.05. 14:51

A Civil Közoktatási Platformot alkotó ötven civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet 12 pontban fogalmazta meg az oktatási rendszer szükségszerű átalakításának első intézkedéscsomagját. Ennek egyik pontjában külön kitérnek arra, hogy "az állami fenntartású iskolákban az önálló kötelező tanóraként szervezett erkölcs- és hittanórákat meg kell szüntetni, és igény esetén a délutáni idősávban kell választható keretek között biztosítani." De vajon a mai világpolitikai helyzetben valóban ez a megfelelő lépés? Nem kéne inkább növelni a vallásoktatásra, társadalomismeretre és etikára fordított időt?

Címkék: oktatás vallás etika terrorizmus hittan népírtás

A fiatalok a nemi erőszak melegágyai - hej de jó kis képzavar! De az analógia mindjárt érthetővé válik, ha egymás mellé tesszük a szilveszteri kölni erőszakos események sajtóvisszahangját és két hírt Magyarországról, az elmúlt hétről... 

Címkék: erőszak erkölcs terrorizmus népírtás migráns bevándorók

Hogy mi? Itt tartunk, emberek? Miután több tömeggyilkos vírust felszámoltunk, embert juttatunk a Holdra (és vissza), másrészt tömegesen halnak éhen a harmadik világ gyermekei, a fejlődő országok pedig egymást írtják vallási alapon. Tényleg ezzel kell tematizálni Európa közepén Magyarország közbeszédét?

Címkék: halálbüntetés

Egyre erősebb a gyanúm, hogy az Anonymous csoport kibukott diákokból áll, akik unalmukban otthon inkább a számítógépeiket bűvölték, amiben így komoly tudásra tettek ugyan szert, de azért meg-megvillan, hogy egyéb területeken bizony van hiány a műveltségben. 

Címkék: oktatás terrorizmus nevelés

Mert racionális. Velünk, emberekkel, e bolygó uralkodóival ellentétben. Hogy miért veszélyes ez a dolog, azzal számtalan sci-fi író foglalkozott Asimovtól a modern hollywood-i írókig. És könnyen rávilágít az a bevett közgazdasági módszer is, hogy bármilyen számításból először is kiveszik a bizonytalanságot, az irracionalitást: azaz az embert.

Címkék: robotika etika mesterséges intelligencia

Bejárta a világot a hír, hogy félpucér képeket készített egy lesifotós a Brit trón várományosának feleségéről, a jövendő királynéról. Az is hírré lett rögtön, hogy egyes lapok megtagadták a közlést, míg mások kapva-kaptak a lehetőségen. És a vita kirobbant: szabad-e, lehet-e közölni valakiről félmeztelen képeket egy újságban, annak tudta/akarata ellenére?

Címkék: etika sajtóetika

Az ártatlanság vélelme olyan fogalom, amelyet 1., rendszeresen mindenki rosszul mond vagy ír; 2., mindenki csak saját magára vonatkoztatja.

Tele a sajtó egy öregember nevével és fényképével, lakcíme is könnyen beazonosítható. Náci mészáros - mondják. Valakik. Én egyetértek azzal, hogy egy olyan embernek, aki azt tette, amivel ezt a vénembert vádolják, nem lehet mentő körülményt találni. Ha 115 éves lenne és félhülye és félvak, akkor is börtönben a helye. 

Csakhogy még nem tudjuk, hogy az az ember, aki ezt a sorsot érdemli, azonos e az újságok címlapján szereplő vénemberrel. És amíg nem tudjuk - mert egy független és pártatlan bíróság ezt jogerősen még nem döntötte el -, de elítéljük, ugyanolyanok vagyunk, mint akiket megvetünk. Mert a nácik is mit tettek? Ránézéssel, besúgással, vélelmezéssel, vak gyűlöletből, és újjal mutogatás alapján ítéltek azonnali halálra embereket. 

Címkék: etika erkölcs sajtóetika

Még jó, hogy szegény áldozat édesanyja külön kérte, hogy hagyják ki őket a gyilkosság körüli hisztériakeltésből, ne használják többet lánya nevét, és úgy általában legyen végre békéjük, hisz van elég bajuk a gyász miatt amúgy is. 

Na mi van azóta is minden egyes áldatlan nap az újságok címlapján? Hát persze, hogy az áldozat neve, nagy betűkkel, hogy messziről is olvasható legyen, no meg minél többen megvegyék a lapot.

Címkék: etika erkölcs sajtóetika

Erkölcs és Törvény

 2010.10.30. 11:44

Sírba kergetnek ezzel a manapság oly sokat hallatott dologgal - amely, mint hamarosan kiderül, tulajdonképpen egy képzavar - hogy törvénybe foglalják az erkölcsöt. Hogyaszongya: alkotmány- vagy törvényellenes a jó erkölcsbe ütköző szerződés vagy végkielégítés. Szeretném már az elején hangsúlyozni, hogy nem a jó és rossz fogalmáról szeretnék vitát nyitni, vagy hogy jár-e, járhat-e valakinek százmilliós végkielégítés.

Címkék: törvény erkölcs